Kylmatta till hund

När det är svårt att få ner temperaturen inne kan man ge hunden en kyldyna att ligga på. Varma sommardagar blir kylmattan en skön viloplats i hettan. Tillverkarna och återförsäljare av såna här nedkylande dynor har flera olika storlekar. Välj en som passar till din hundras storlek.

Kylmattor för hundar

 • Kyldyna Active Canis till hund Blå L 50x90cm

  Kyldyna Active Canis till hund Blå L 50x90cm
  Skön kylmatta från Active Canis, perfekt för din hund att ligga på varma dagar. Kan användas både inne och ute.
 • Kyldyna Active Canis till hund Blå M 40x50cm

  Kyldyna Active Canis till hund Blå M 40x50cm
  Skön kylmatta från Active Canis, perfekt för din hund att ligga på under varma dagar. Mattan kan användas både inne och ute.
 • Ferribiella Rock Summer Kylmatta (L)

  Ferribiella Rock Summer Kylmatta (L)
  Kylmatta till hundSe till att din hund håller sig sval i sommar med en kylmatta. Hundar kan lätt bli varma och överhettad och därför är det bra att se till att ha en kyldyna för hund hemma.Ferribiella Rock Summer Kylmatta finns i två storlekar:Medium - 50x90 cmLarge - 81x96 cmHur fungerar en kylmatta till hundKylmattan är fylld med en gel som aktiveras och ger en kylande effekt vid tryck dvs. när hunden lägger sin tyngd på mattan så aktiveras den kylande gelen i kylmattan. Låt din hund ligga på mattan i intervaller, gelens effekt avtar efter en tid och behöver då kylas ner på egen hand för att sedan kuhna fortsätta kyla ner hunden.Hur kyler jag ner en hund?Se till att din hund alltid har tillgång till färsk vatten, att kyla ner hunden inifrån och ut är det absolut bästa sättet för att din hund ska hålla en bra kroppstempratur. En vattenflaska till hund är ett smart knep för att alltid ha tillgång till färskt vatten.Se alltid till att hunden har möjlighet att gå till en sval plats, exempelvis så kan inomhus många gånger vara svalare än utomhus. Om ni inte har möjlighet att uppsöka skugga när ni är utomhus så kan du skapa skugga med en silverduk.En hund som behöver kylas ner, behöver först och främst kyla ner tassarna, bröstkorgen, hals och armvecken. Därför är det en bra idé att låta hunden bada om det finns möjlighet. Antingen i en hundpool som du kan ha hemma i trädgården eller i en närliggande sjö. Glöm inte flytvästen!Att ha både en kylmatta och en kylväst hemma är bra för att snabbt kunna kyla ner din hund. Kylmattan hjälper till att kyla hunden genom att hunden lägger sig på den. Kylvästen blötsner och sätts sedan på hunden och kyler då ner hunden.Vätskeersättning är bra att ha hemma under sommaren, för att se till att din hund får i sig viktiga elektrolyter som stabiliserar salthalterna i kroppen.Om din hund har värmeslag, tänk på att kyla ner hund försiktigt, en snabb nedkylning kan få hunden att hamna i chocktillstånd. Uppsök alltid en veterinär om din hund får värmeslag.
 • Ferribiella Amore Kylmatta (M)

  Ferribiella Amore Kylmatta (M)
  Kylmatta till hundSe till att din hund håller sig sval i sommar med en kylmatta. Hundar kan lätt bli varma och överhettad och därför är det bra att se till att ha en kyldyna för hund hemma.Ferribiella Amore Kylmatta finns i två storlekar:Medium - 50x90 cmLarge - 81x96 cmHur fungerar en kylmatta till hundKylmattan är fylld med en gel som aktiveras och ger en kylande effekt vid tryck dvs. när hunden lägger sin tyngd på mattan så aktiveras den kylande gelen i kylmattan. Låt din hund ligga på mattan i intervaller, gelens effekt avtar efter en tid och behöver då kylas ner på egen hand för att sedan kuhna fortsätta kyla ner hunden.Hur kyler jag ner en hund?Se till att din hund alltid har tillgång till färsk vatten, att kyla ner hunden inifrån och ut är det absolut bästa sättet för att din hund ska hålla en bra kroppstempratur. En vattenflaska till hund är ett smart knep för att alltid ha tillgång till färskt vatten.Se alltid till att hunden har möjlighet att gå till en sval plats, exempelvis så kan inomhus många gånger vara svalare än utomhus. Om ni inte har möjlighet att uppsöka skugga när ni är utomhus så kan du skapa skugga med en silverduk.En hund som behöver kylas ner, behöver först och främst kyla ner tassarna, bröstkorgen, hals och armvecken. Därför är det en bra idé att låta hunden bada om det finns möjlighet. Antingen i en hundpool som du kan ha hemma i trädgården eller i en närliggande sjö. Glöm inte flytvästen!Att ha både en kylmatta och en kylväst hemma är bra för att snabbt kunna kyla ner din hund. Kylmattan hjälper till att kyla hunden genom att hunden lägger sig på den. Kylvästen blötsner och sätts sedan på hunden och kyler då ner hunden.Vätskeersättning är bra att ha hemma under sommaren, för att se till att din hund får i sig viktiga elektrolyter som stabiliserar salthalterna i kroppen.Om din hund har värmeslag, tänk på att kyla ner hund försiktigt, en snabb nedkylning kan få hunden att hamna i chocktillstånd. Uppsök alltid en veterinär om din hund får värmeslag.
 • Trixie Kylmatta Blå (L)

  Trixie Kylmatta Blå (L)
  Håll huvudet kallt i sommar!Den här kylmattan från Trixie är en räddare under varma sommardagar. Kyleffekten aktiveras av kroppskontakt och du behöver varken el eller vatten. Perfekt att lägga i hundbädden, i trädgården eller i bilen. Mattan kyler i flera timmar och är redo att användas på nytt efter ett kort avbrott. Torka enkelt av mattan när du ska göra rent den.Kom ihåg detta när sommarvärmen är här: • Ha alltid vatten med dig till hunden. • Om ni hänger i solen – erbjud alltid en skuggig plats till din hund. • Ta det extra lugnt med hundpromenader under riktigt varma dagar och undvik promenader mitt på dagen när temperaturen är som högst. • Om ni leker vilt i värmen kan du hålla hundens temp nere genom att svalka den med vattenslangen då och då.
 • TIAKI Lemonade kylmatta - L 50 x B 40 cm

  TIAKI Lemonade kylmatta - L 50 x B 40 cm
  När det blir riktigt varmt på sommaren kan det hända att det skapar stress hos din hund eller katt, eftersom de inte bara kan ta av sig pälsen på samma sätt som människor tar av sig kläderna. Då hjälper TIAKI kylmatta Lemonade. Den är utrustad med en fyllning av svalkande gel som kan hjälpa din älsk
 • TIAKI Lemonade kylmatta - L 50 x B 90 cm

  TIAKI Lemonade kylmatta - L 50 x B 90 cm
  När det blir riktigt varmt på sommaren kan det hända att det skapar stress hos din hund eller katt, eftersom de inte bara kan ta av sig pälsen på samma sätt som människor tar av sig kläderna. Då hjälper TIAKI kylmatta Lemonade. Den är utrustad med en fyllning av svalkande gel som kan hjälpa din älsk
 • Kyldyna Trixie Randig Vit/Grå 65x50cm

  Kyldyna Trixie Randig Vit/Grå 65x50cm
  Skön kylmatta som svalkar din hund under årets varma dagar! Perfekt att lägga i hundbädden eller ha i bilen och aktiveras av kroppskontakt.

Så fungerar kylmattor för husdjur

Det finns två typer av kylmattor där en sort är vattenfylld och den andra fylld med kylande gel. Båda systemen har rent praktiskt samma funktion och det är att absorbera värmeenergin från hunden.

Rent fysikaliskt vill värme förflytta sig från ett ämne med hög till en med låg energinivå (temperatur). Om hunden är varm och vattnet eller gelen i kylmattan är kall kommer värmen att avledas från hundkroppen ner till dynan.

Hur effektivt en hundkylmatta kan absorbera värmen beror på en rad faktorer. Dels vilken starttemperatur som kylämnet i mattan har i förhållande till hundens temperatur. Sedan beror det också på hur mycket kylmedium (vatten eller gel) som dynan innehåller. En tjockare kyldyna kan ta upp med termisk energi än en tunnare med mindre kylande medium.

När du köper en ny kyldyna är det bra att tänka igenom vilka platser som den kan vilja användas på. Om du vill ha den i bilen, i hundburen, så välj en som får plats på golvytan i buren.