Thundershirt

Att beröring och tryck mot kroppen kan ge lugnande effekt är visat både för människor och djur. Det är den kunskapen som Thundershirt baseras på. Genom att skapa ett lätt tryck mot hundens bål skickas sensoriska nervsignaler som kan verka ångestdämpande.

Det finns många olika saker som kan göra en hund stressad och att den känner oro. Vanliga situationer i många hundhem är när gäster kommer på besök, när det åskar eller smäller ute från fyrverkier. Flera hundar kan också visa tecken på oro vid bilresor eller veterinärbesök.

Thundershirt, hund

Se hundar i test med Thundershirt

Det finns flera videoklipp uppladdade på Youtube där man kan se hundägare testa en thundershirt på sin hund. Det finns klipp med hundar som oroligt brukar skälla på gäster men som blir mycket lugnare med täcket på sig.

En del hundar är rädda för åska och kan ligga och skaka, gömma sig eller skälla hysteriskt när det åskar. Med en Thundershirt på sig kan de känna sig mer trygga och visar mindre tecken på orolighet.

Träna invänjning utan ångest

Det är viktigt att man vänjer hunden vid en Thundershirt när det inte finns risk för orosmoment. Man behöver träna och konditionera hunden ett par gånger innan man använder hundtäcket till skarpa lägen.

Man ska alltså först och främst se till att hunden inte associerar täcket med oro och ångest. Den måste först få vänja sig att ha plagget på sig i lugn och ro. Träna att ta på den, och ha den på i 5-10 minuter.

När hunden vant sig vid sin Thundershirt kan man börja använda den i lägen då man vill motverka oron. Tänk på att alla hundar inte reagerar på samma sätt. På vissa hundar funkar detta riktigt bra men på vissa inte alls.

Var kan man köpa en Thundershirt?

I Sverige finns det några utvalda butikskedjor och nätbutiker som säljer Thundershirts. Det här är några som vi sett haft de på lager nyligt:

» Vetzoo

» Amazon.se

» Animail